Activiteiten & Actueel

Actie Tegel eruit, Plant erin op 23 juni

De actie Tegel eruit, Plant erin organiseren we al enige jaren samen met Intratuin. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een groenere leefomgeving.

Dit jaar werden weer meer tegels ingeleverd op zaterdag 23 juni.
Ieder die 1 tegel inleverde kreeg daar 2 planten voor terug. 

Een terugblik via foto´s:

 

Tegel eruit, Plant erin/ Operatie Steenbreek

Tegel eruit, Plant erin/ Operatie Steenbreek twee campagnes met een heel belangrijk doel: mensen te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen. De eerste is een al enige jaren bestaande actie van Groei&Bloei, de tweede is een antwoord daarop van een aantal gemeentelijke overheden.
De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Mensen die hun tuin vergroenen dragen een belangrijk steentje bij aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als je bedenkt dat ongeveer 40% van het stedelijk oppervlak bezit is van particuliere eigenaren.

De campagnes richten zich op dit moment vooral op een mentaliteitsverandering. Daarvoor is voorlichting nodig bijvoorbeeld over het loskoppelen van regenafvoeren van de riolering. Maar ook over een simpel onderwerp als hoe maak je een groene tuin en hoe kan je zo'n tuin minder arbeidsintensief maken. Het is een belangrijke actie: groen is mooi en groen voorkomt wateroverlast.

Lees meer over de gemeentelijke actie bij www.operatiesteenbreek.nl

Wil je zelf ook wat doen tegen wateroverlast? Kijk dan eens bij onderstaande websites. 
www.degroeneverdieping.nl 

www.lekkerinjetuin.nl

Nog meer nuttige websites

www.amersfoortduurzamestad.nl

www.hetgroenehuisamersfoort.nl

 www.elisabethgroen.nl

www.033zwerfafvalzat.nl

 www.groenendoen.nu/blog/stinsenplanten-in-amersfoort-1

Ook een klein strookje grond kan beplant worden.
meer
Foto S Thiessen
17
Nov
herfstbladeren
16
Nov
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876