Activiteiten & Actueel

Actie Tegel eruit, Plant erin op 23 maart 2019

Lever je tegel in en krijg er twee mooie tuinplanten van Intratuin voor terug op zaterdag 23 maart 2019 van 10.00 tot 15.00 uur.

Door (een paar) tegels te vervangen door planten, ziet je tuin er niet alleen een stuk groener uit, maar help je  ook vogels, insecten en egels beter te overleven. En een groenere tuin helpt wateroverlast en hittestress te voorkomen.

Het klimaat verandert. Ook in Amersfoort merken we steeds meer van de gevolgen hiervan. Het aantal extreme hoosbuien blijft de komende decennia toenemen en in de zomer zullen we vaker last krijgen van langere perioden van hitte en droogte. Als we nu maatregelen nemen, kunnen we er als stad voor zorgen dat deze extreme weersomstandigheden minder tot wateroverlast en (gezondheid)schade leiden. Hoe? Dat is heel simpel: tegels d’r uit, planten erin! en dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten.

Een initiatief van Groei & Bloei en Intratuin

Een terugblik uit 2018 via foto´s:

 

Tegel eruit, Plant erin/ Operatie Steenbreek

Tegel eruit, Plant erin/ Operatie Steenbreek twee campagnes met een heel belangrijk doel: mensen te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen. De eerste is een al enige jaren bestaande actie van Groei&Bloei, de tweede is een antwoord daarop van een aantal gemeentelijke overheden.
De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Mensen die hun tuin vergroenen dragen een belangrijk steentje bij aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als je bedenkt dat ongeveer 40% van het stedelijk oppervlak bezit is van particuliere eigenaren.

De campagnes richten zich op dit moment vooral op een mentaliteitsverandering. Daarvoor is voorlichting nodig bijvoorbeeld over het loskoppelen van regenafvoeren van de riolering. Maar ook over een simpel onderwerp als hoe maak je een groene tuin en hoe kan je zo'n tuin minder arbeidsintensief maken. Het is een belangrijke actie: groen is mooi en groen voorkomt wateroverlast.

Lees meer over de gemeentelijke actie bij www.operatiesteenbreek.nl

Wil je zelf ook wat doen tegen wateroverlast? Kijk dan eens bij onderstaande websites. 
www.degroeneverdieping.nl 

www.lekkerinjetuin.nl

Nog meer nuttige websites

www.amersfoortduurzamestad.nl

www.hetgroenehuisamersfoort.nl

 www.elisabethgroen.nl

www.033zwerfafvalzat.nl

 www.groenendoen.nu/blog/stinsenplanten-in-amersfoort-1

Ook een klein strookje grond kan beplant worden.
meer
Foto S Thiessen
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
10
Jan
VAN VERVAL TOT HOTEL