Activiteiten & Actueel

Twee tuinen in Hoevelaken en Nijkerk

Verslag najaarsexcursie op donderdag 7 september 2017

We bezoeken deze dag twee tuinen in de buurt. Tuin/Erf Klein Rassert in Hoevelaken en Tuin De Wilgenkamp in Nijkerk.

Om 10.00 uur komen we aan bij Tuin/Erf Klein Rassert. Velen op de fiets en anderen met de auto. We worden welkom geheten door de eigenaar. Als iedereen is gearriveerd lopen we naar een prachtige oude schuur, waar koffie/thee en een heerlijke “taart/koek” voor ons klaar staan. De heer Henk Korthorst vertelt ons over de geschiedenis en het ontstaan van de tuin, waarna we een rondleiding krijgen door de tuin en over het erf van mevrouw Marianne Korthorst.

De tuin is gesitueerd op een voormalig boerenerf en is circa 5400 m2 groot. Kenmerken zijn de structuur van de hagen, boomgaard en informele borders met een niet alledaagse beplanting, een paddenpoel en een vogelbosje. De groene specht en een ijsvogel laten zich af en toe zien. Een paartje kerkuilen bewoont de hooischuur op het erf.

We dwalen door de tuin en over het erf. Marianne beantwoordt vragen en wijst de bijzondere planten aan, onder andere een heel bijzondere varen. Ook zien we een tijgerspin met een opvallend geel-zwart strepenpatroon.

Na ons bezoek aan Klein Rassert gaan we naar ons lunchadres, Grand Cafe De Haen in Hoevelaken. Hier gebruiken we een heerlijke lunch aan een prachtig gedekte tafel.

Na de lunch fietsen we via een mooie route (anderen met de auto) naar Nijkerk, naar Tuin De Wilgenkamp. We worden enthousiast ontvangen door mevrouw Brigitte Gentis, zij gaat ons voor en we krijgen een rondleiding door de tuin, terwijl zij vol vuur vertelt.

Het is een landschapstuin bij de verbouwde boerderij De Wilgenkamp en bestaat uit verschillende deelontwerpen. Vanaf de terrassen bij het huis kan men genieten van prachtige borders en mooie doorkijkjes naar de omringende weilanden. Op een warme zomerse dag is het heerlijk om op een van de bankjes in het bosgedeelte de koelte op te zoeken. Verrassend is de rozentuin: via een klein prieel stapt men zo vanuit de landschappelijk aangelegde tuin in de intieme sfeer van de formeel vormgegeven rozentuin die verborgen ligt achter hoge beukenhagen.

Een ieder gaat een kant uit en we genieten van deze prachtige tuin, tussendoor drinken we thee en vlierbessensap, zien de eenjarige polygonum (mooie hoge rode aren) ook wel genoemd “ kiss me over the garden gate”. De zakdoekenboom, Davidia Involucrata is nu zonder zakdoeken, dus moeten we een keer terugkomen om deze boom in bloei te zien!!

Ook aan dit bezoek komt een einde, we nemen afscheid en gaan huiswaarts.

Wat was het een mooie dag en wat hebben geboft met het weer!!

Corrie Greeuw

meer

 

 

 

18
Jun
Het begin
18
Jun
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog