Activiteiten & Actueel

Verslag van de zomerexcursie van Groei&Bloei Amersfoort via Drenthe naar Groningen op vrijdag 22 juni 2018

Rond 9.30 u. arriveren we bij De Luie Tuinman in Ruinen. Daar gebruiken we de koffie met een heerlijke appel/notentaart in tuincafé De Vlijtige Lies. Helaas hebben we geen tijd om de 20 thematuinen en de kwekerij te bezoeken. Deze fleurige tussenstop is bedoeld als onderbreking van de lange weg naar Groningen. Niettemin valt het niet mee om eenieder tijdig de bus in te krijgen zo aanlokkelijk zijn tuinen en kwekerij.

Rond 11 u. komen we aan bij Tuinfleur gelegen aan de oever van het Oldambtmeer in de Blauwe Stad.

Deze verrassend diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers. Er is veel te zien: borders met plantencomposities op kleur, een grote natuurlijke vijver, een hagentuin en een beeldentuin. Verder een varen- en hostatuin met meer dan 600 verschillende soorten hosta’s en een meandertuin met bijzondere struiken en bomen omlijst door 3,5 km beukenhagen. De eigenaresse is een verzamelaar van planten en weet ze erg smaakvol te combineren. Een ware kunstenares. En de eigenaar kan uitstekend omgaan met de heggenschaar en de pollepel, naar blijkt bij de lunch.

2018 is hier het jaar van de Alliums. Er zijn meer dan 10.000 Alliums gepoot en prachtig gecombineerd met grassen en hagen.

Niet alleen de tuin is meer dan de moeite waard, ook de ruimte waar we de lunch gebruiken ziet er zeer sfeervol en verzorgd uit. Om maar niet te spreken van de heerlijke lunch, bereid door de heer des huizes.

Om 13.50 u. komen we aan bij het alom bekende Tuingoed Foltz in Meeden. Hier vind je prachtige tuinen in een bijzondere sfeer. Maar bovenal een zeer gespecialiseerde kwekerij met een breed aanbod vaste planten, zoals salvia’s, siergrassen, kruiden en éénjarigen. Er is ook een tuinwinkel en een brocanterie. We krijgen een inleiding van eigenaar Andries en daarna worden we in twee groepen rondgeleid door de tuin waar zich onder andere de Nationale Plantencollectie van Salvia’s bevindt.

In de tuinwinkel worden we vertederd door 4 jonge zwaluwen op een draadje, die af en toe worden gevoed door moeder zwaluw. Ze worden door velen op de foto vastgelegd.

Al dit moois inspireert menigeen tot de aanschaf van plantjes. Lastig voor de reisleiding, want hoe krijg je winkelende dames weer op tijd in de bus oftewel hoe houd je alle kikkers in de kruiwagen? Maar uiteindelijk lukt het en vertrekken we naar Roos van Hijken in Drenthe, tevens een mooie tussenstop naar huis.

Roos van Hijken is 7000 m2 groot en ligt achter een romantisch Drents boerderijtje. Er is een gevarieerde beplanting: vaste planten, grassen, rozen, éénjarigen, bijzondere heesters en heggen. Achter de heggen ligt de moestuin. Tijdens een wandeling door de tuin worden we regelmatig verrast door verborgen hoekjes en zitjes.

De eigenaren tuinieren in Victoriaanse traditie. De tuin heeft een moestuin, een boomgaard en genoeg bloemen, die voor eigen gebruik geplukt worden voor op tafel.

De bekende tuinfotograaf Hans Clauzing heeft een boek uitgebracht: Inspirerende Tuinideeën. Daar staat deze tuin ook in. Behalve een open tuin, is er ook een atelier, waarin ze keramiek en zilveren sieraden maken.

Iets na 19.00 u. komen we weer aan in Amersfoort en keren we huiswaarts met de tuinschatten die in eigen tuin een plekje krijgen.

Gerda van Piggelen

Naar boven

meer

 

 

 

18
Jun
Het begin
18
Jun
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog