Amersfoort

Verslag voorjaarsexcursie op donderdag 25 april 2019 naar Leusden

Met de auto of met de fiets gingen we op pad naar Leusden. Na een halfuur fietsen vanaf Amersfoort komen we om 10.00 uur aan bij de tuin Hubertsushof. 

De tuin ligt aan de rand van het bosrijke landgoed den Treek-Henschoten en sinds 1997 wordt de 5000 m2 tuin ontwikkeld op organische wijze. Het eigen ontwerp is gebaseerd op de reeds bestaande structuurelementen zoals een decennia oude rhodondendronwal in combinatie met beukenhagen als erfafscheiding, een oude solitaire eik passend bij het huis, een natuurlijke sloot kronkelend door de bloementuin. 

We werden gastvrij ontvangen met koffie/thee en heerlijke eigen gebakken koek. Na een mooi verhaal over het ontstaan van de tuin, werden we door Anja door de grote tuin rondgeleid, onderwijl al onze vragen beantwoordend. De oh’s en ah’s waren niet van lucht, wat een pracht en zo bloeirijk, nu al in het voorjaar!! Na weer de nodige plantjes te hebben aangeschaft gingen we naar ons lunchadres restaurant Bavoort. Hier genoten we van een heerlijke lunch. 

In plaats van de tuin van Marieke Nolsen, die we helaas niet konden bezoeken, hebben we na de lunch Pluktuin Stoutenburg een bezoek gebracht, waar vanaf half april tot ongeveer half mei tulpen kunnen worden geplukt. Daarna gaan de bollen eruit en wordt er begonnen met het poten van de opgekweekte zomerplantjes uit de kas. Na een hartelijke ontvangst, gingen we het veld in om tulpen te plukken. 

Met bossen tulpen in vele kleuren gingen we hierna weer huiswaarts. Het was een zeer geslaagde, gezellige dag en wat boften we met het weer!! Het is droog gebleven en het zonnetje liet zich af en toe zien.

Corrie Greeuw