Amersfoort

Over de Crocosmia door Anneke Beemer

Kwekerij Davelaar in Woudenberg is gespecialiseerd in de teelt van Crocosmia’s, in de volksmond beter bekend als Montbretia. Het is van oorsprong een knolgewas afkomstig uit Zuid-Afrika. Kwekerij Davelaar is de Nederlandse collectiehouder Crocosmia. Op dit moment hebben ze 20 hoofdsoorten staan, dit zijn de gangbare soorten voor de export en verkoop, daarnaast hebben ze nog zo’n 80 tot 90 veredelingssoorten staan op de kwekerij. In 1990 is Willem Heemskerk begonnen met het kweken van Crocosmia’s, in 1996 werd het assortiment van een andere Crocosmia kweker overgekocht waardoor meer mogelijkheden voor het kruisen ontstonden.

Kleur
Crocosmia is een sterke borderplant die de nazomerborder kleur geeft met zijn opvallende rood, oranje of gele bloemen. Er bestaan groot- en kleinbloemige vormen en ook tweekleurige, sommige vormen blijven lager en zijn daardoor ook goed geschikt om in pot te zetten. De bloemen staan achter elkaar aan de iets overhangende bloemstengel. Na de bloei verschijnen de vruchten, ook wel bessen genoemd. Deze bessen worden veel gebruikt in de snijbloemenhandel. Niet alle Crocosmia’s dragen bessen. Het decoratieve blad is zwaardvormig.

In Engeland is de Crocosmia een ware hype en dat is de rede waarom veel (vooral de niet  reguliere)  Crocosmia’s voor de export gebruikt worden en niet of maar mondjesmaat in Nederland worden aangeboden.

Algemene gegevens
Bloemkleur               oranje, rood, geel
Bloeiperiode              juli-september
Hoogte                      60-120 cm
Type plant                 knol
Standplaats               liefst vruchtbare zandgrond, eventueel verbeterd met  compost met niet te veel stikstof. Beschut planten.
Verzorging                knollen planten in maart of april, op zandgrond een diepte van 5 cm. aanhouden. Om de vijf tot zes jaar de knollen oprooien en delen, de nieuwste knollen opnieuw planten. 
Lichtbehoefte             volle zon, halfschaduw Mooi te combineren met Verbena bonariensis (ijzerhard), Aconitum (monnikskap), Dahlia’s, Lobelia siphilitica (Virginische ereprijs), Foeniculum (venkel), Helenium (zonnekruid), Helianthus (zonnebloemen) en Rudbeckia.

Planttijd
De knollen van Crocosmia’s worden het liefst zo snel mogelijk na de winter geplant, wanneer de vorst zo’n beetje voorbij is. Het risico op uitdroging van de knollen is dan minder. Wanneer u jonge bewortelde planten gaat planten dan kan dit wel in het najaar, het is dan wel belangrijk de grond het eerste jaar af te dekken met een dikke laag stro.

Favorieten
Favorieten van kwekerij Davelaar zijn o.a. de lang en rijk doorbloeiende ‘Carmine Brilliant’, deze blijft lager en is karmijnrood met een geel hartje en bloeit door dot de eerste nachtvorst, ‘Aurora’ bloeit oranje en is heel apart vanwege de krullende bloemblaadjes, ‘Columbus’ is een goed terugkomende grootbloemige gele vorm, deze heeft een rijke bloei wat veel effect geeft in de border. Crocosmia masionorum is een bekende en hele mooie met oranjerode bloemen.

Veelbelovende nieuw
Een veelbelovende nieuwe is een gele vorm van de bekende rode ‘Lucifer’. Deze komt goed terug, is rijkbloeiend, vrij goed resistent tegen bacterieziekten en geeft mooie bessen. Het zal echter nog wel een aantal jaren duren voordat deze op de markt komt.

Verkoop
Kwekerij Davelaar verkoopt ook aan particulieren. Ze zijn elke dag geopend van maandag t/m zaterdag. Er is een tuinwinkeltje in de schuur waar momenteel een groot assortiment voorjaarsbloeiende bollen- en knollen te koop is, o.a. boshyacinten van eigen kwekerij . Stelt u prijs op een gedegen en deskundig plantadvies, dan is het raadzaam om op zaterdag te komen. Er is dan altijd iemand aanwezig om u te woord te staan.

Adres Kwekerij Davelaar:
Davelaar 4
Woudenberg
Telefoon  033-2866227
Website   www.crocosmia.nl 

(foto's Anneke Beemer)