Amersfoort

Vrijwilligersuitje

Groei & Bloei Amersfoort e.o. heeft een succesvol eerste halfjaar achter de rug en ook in de komende periode van 2024 zullen nog veel leuke activiteiten volgen. Dat is alleen mogelijk dankzij de inspanning van de vrijwilligers. Als bedankje daarvoor, nodigt het bestuur elk jaar de vrijwilligers uit voor een dagje uit.

Dit jaar gingen we op zaterdag 31 augustus met 30 mensen op vrijwilligersexcursie naar de ecologische tuin en wijngaard van Bram en Yvonne van de Klundert, op Landgoed Hoevelaken.

De koffie of thee en een zelfgemaakt walnoot-framboos taartje waren de eerste heerlijke kennismaking met de catering: alles zoveel mogelijk zelf bereid met producten van het eigen erf. De gezamenlijke lunch bestond uit een koele groentesoep, gazpacho, met ‘Hoevelakens geluk’ roggebrood en een glaasje heerlijk frisse witte wijn om te proeven. Het was ook heel leuk zitten aan een aantal picknicktafels in het heldere zonnetje, dan wel genietend van de schaduw.

Gepensioneerd bioloog Bram gaf ons na de koffie een inspirerende rondleiding over het landgoed met een biologisch dynamisch kijkje op zaken als wilde bloemenweide, muizenruiters, oude kippen- en schapenrassen en de hoger gelegen roggeakker. Ook de moestuin en de wijngaard met verschillende druivenrassen mochten wij zien en het verhaal erover horen. Verbazingwekkend was bijvoorbeeld hoe dankzij geduld en doorzettingsvermogen Bram van de rogge van eigen veld met inzet van kleinschalige agrariërs, de molen Den Olden Florus en de bakker in Hoevelaken een roggebroodsoort wist te laten bereiden: genaamd ‘Hoevelakens Geluk’, waarvan wij voor de lunch volop hebben meegenoten en waarvan bakker Toebast dagelijks een twintigtal broden bakt.
Als aandenken kon nog een flesje wijn worden aangeschaft, van eigen makelij natuurlijk!

Het was een zeer geslaagde eerste stop in het Hoevelakense Bos!

Rond 13:00 uur vertrokken we, de meesten per fiets via landelijke weggetjes naar een nieuwe kleine kwekerij: ‘Plantjeplek’ van Mirjam Schippers aan de Schoolstraat in Nijkerkerveen. Mirjam gaf ons een toelichting op het ontstaan van haar kwekerij, waar zij eerst voor eigen gebruik bij haar huis plantjes kweekte. Ze wilde doorgaan met kweken van biologisch geteelde vaste planten en heesters en de eigen kweek gaan verkopen. Plantjeplek is pas voor het tweede jaar geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag.
We werden uitgenodigd om de mooie natuurlijke tuin achter het huis te bekijken, om ons te laten inspireren door de wijze waarop de beplanting zo natuurlijk mogelijk haar gang kan gaan. Er zijn graspaden en organisch vormgegeven bedden, waar elke centimeter grond wel bedekt lijkt met bloeiende en groeiende bloemen en planten.
Alle vrijwilligers kregen een Plantjeplek voucher van penningmeester Eric voor de aanschaf van één of twee plantjes, als blijk van waardering van de inzet en het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers.

Omstreeks half drie ’s middags gingen wij weer onze eigen weg met in de fietstas óf aan het stuur enkele aandenkens aan deze mooie dag!

Tekst: S Thiessen
Foto’s: G Bodegom