Amersfoort

Sering

Gewone sering (Syringa vulgaris)

Verwijder direct na de bloei de uitgebloeide bloemen. Wanneer de struik meer compact moet worden, knip dan de bladscheuten iets verder terug tot vlak boven een bladoksel. 

Wanneer een sering te hoog is geworden en alleen nog bovenin bloeit is verjongingsnoei de beste oplossing. Dit kan het best gebeuren in het najaar of de winter en gespreid worden over 2 tot 3 jaar. Zaag of knip enkele oude takken uit de sering tot een hoogte van ongeveer een meter, herhaal dit ook het volgende jaar totdat de struik geheel is teruggesnoeid. De slapende ogen zullen in het voorjaar gaan uitlopen. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan zijn het bladknoppen.

Californische sering (Ceanothus)

Net als de gewone sering bloeit de Ceanothus op tweejarig hout.
Knip in maart de struik tot maximaal de helft  terug en verwijder ingevroren en dode takken. 

Sneeuwbal (Viburnum)
Viburnum tinus, V. davidii en V. rhytidophyllum 

Deze wintergroene heesters zo min mogelijk snoeien. Indien nodig na de bloei wat vormsnoei toepassen, ingevroren en dode takken wegknippen.

Viburnum bodnantense 'Dawn'
Bloeit al in de winter op het nog kale hout. Zo min mogelijk snoeien, eventueel na de bloei in maart wat vormsnoei toepassen.

Viburnum plicatum
Indien nodig na de bloei enkele oude takken tot onderaan wegknippen.

Venijnboom (Taxus baccata)

Naast Buxus is de Taxus bij uitstek geschikt voor vormsnoei en wordt veel toegepast als haag. Taxushagen kunnen het best twee keer per jaar worden geknipt. De eerste keer in juni voor de langste dag en de tweede keer in september.
Taxus verdraagt zeer sterke snoei en zal in tegenstelling tot de conifeer altijd weer uitlopen. Een drastische renovatiesnoei kan het best in maart plaatsvinden, de takken kunnen teruggeknipt worden tot dicht op de hoofdstam. De Taxus zal daarna gewoon weer uitlopen.
Bij Taxus zijn alle onderdelen giftig, behalve het vruchtvlees van de rode bessen.

Vlinderstruik (Buddleja)
Buddleja davidii

Deze vlinderstruiken bloeien op eenjarig hout en kunnen het best eind maart of begin april worden gesnoeid. Afhankelijk van de gewenste hoogte kan de struik ongeveer 25 cm. boven de grond of juist iets hoger worden afgeknipt of afgezaagd. Indien de struik iets hoger moet uitlopen is het raadzaam een wat hoger gestel te laten staan.

Buddleja alternifolia

Deze struik bloeit op meerjarig hout en kan na de bloei licht teruggeknipt worden.