Amersfoort

Heuchera door Anneke Beemer

Het purperklokje, Heuchera, is een geliefde plant en dat vooral vanwege zijn mooie blad. Elk jaar lijkt het aanbod van rassen groter te worden waarbij een enorme variatie in bladkleur te zien is; van citroengeel tot chocoladebruin naar bijna zwart, veel rassen hebben zilvergekleurde vlekken. De namen spreken vaak al voor zich: ‘Chocolate Ruffles’, ‘Mocha’, ‘Citronella’, ‘Caramel’, ‘Silver Scrolls’.

Minder bekend is dat de plant meestal wintergroen blijft en het ook erg goed doet in pot, dit maakt de Heuchera tot een prima plant om uw winterterras mee op te sieren.

De bloei is minder opvallend. De bloemstengels rijzen op uit het hart van de plant en zijn bezet met kleine klokvormige bloemen, in kleur variërend van wit tot rozerood. ‘Brownfinch’ is daarop een uitzondering en heeft opvallende grote, roodbruine bloemen.

De Heuchera prefereert een plekje in de halfschaduw, staat de plant in de volle zon dan verlangt hij meer vocht.

Heuchera’s hebben de neiging na verloop van tijd boven de grond uit te groeien, de groei neemt af en de plant verliest zijn schoonheid. Scheur de planten daarom iedere drie jaar en plant ze dan weer diep terug.

Helaas is het purperklokje gevoelig voor de taxuskever, de larven eten de wortels op. Verwijder aangetaste planten direct, gooi ze echter niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen.