Amersfoort

Weigela (Weigela)

De Weigela bloeit op takken die in het voorgaande jaar zijn gevormd. Snoei na de bloei de uitgebloeide scheuten terug tot vlak boven een bladoksel. Knip te breed of te hoog uitgegroeide takken op ongelijkmatige hoogte terug. Pas eventueel verjongingssnoei toe door enkele oude takken tot aan de grond af te knippen., de struik zal dan weer nieuwe scheuten maken. De struik stelt weinig eisen aan de bodem en laat zich zo nodig in het najaar makkelijk verplanten.

Wilg (Salix)

Wanneer het niet om de katjes gaat worden wilgen in de wintermaanden gesnoeid, in de andere gevallen wordt direct na de bloei gesnoeid. Wilgen verdragen drastische snoei, struikvormen kunnen tot vlak boven de grond teruggeknipt worden en zullen vervolgens weer gewoon uitlopen. Evt. opkronen van boomvormen vindt plaats gedurende de zomer.

Schietwilg (Salix alba)

De knotwilg moet ongeveer om de drie tot vier jaar geknot worden, dit kan gedurende de wintermaanden tot half februari want dan komt de sapstroom weer op gang. Laat op de knot (de entplek) zo’n 10-20 cm. van de taklengte staan. 

‘Chermesina’ is een cultivar met geeloranje gekleurde jonge twijgen. Door regelmatig knotten zullen er steeds opnieuw van deze fraai gekleurde takken gevormd worden die vooral in de winter het aanzien waard zijn.

Salix integra ‘Hakuro-nishiki’ en Salix caprea ‘Kilmarnock’

Snoeien van deze bekende treurwilgjes op stam kan jaarlijks of om het jaar plaatsvinden direct na de bloei in maart. Snoei de takken terug tot ongeveer 10 cm van de entplek.

Salix babylonica ‘Tortuosa’

De kronkelwilg kan in maart gesnoeid worden, de takken zijn dan direct bruikbaar als paasdecoratie!

Wysteria sinensis Zie Blauweregen.

Zuurbes (Berberis)

Deze oersterke stekelige struik werd in het verleden vooral voor vakbeplanting en haagjes gebruikt, tegenwoordig wint de Berberis aan populariteit door de toepassing als losgroeiende heester in de border. In dit laatste geval is er nauwelijks snoei nodig. Berberisstruiken kunnen vrijwel het hele jaar door gesnoeid worden, drastische snoei kan echter het best in maart gedaan worden. Haagjes van Berberis worden twee keer per jaar gesnoeid, begin juni en in september. Trek voor het snoeien een paar stevige handschoenen aan: die zult u goed kunnen gebruiken! Het is aan te raden het snoeiafval op te vangen door er bijv. vuilniszakken of een stuk plastic onder te leggen, het snoeiafval is dan in een keer weg te gooien. Het snoeiafval is echter niet geschikt voor op de composthoop want het verteert zeer langzaam!