Amersfoort

Gerard Heinen kweker van siergrassen door Anneke Beemer

Onderstaand artikel bevat goede informatie over grassen. Helaas gaat deze kwekerij in de loop van 2020 sluiten.

Gerard Heinen is kweker van siergrassen. De kwekerij is gelegen in Soest, achter het Vaarderhoogt.
In 1991 nam Gerard samen met zijn broer het bekende tuincentrum ‘t Vaarderhoogt over en deed daar de inkoop van groen. Toen de kwekerij achter dit tuincentrum ter overname werd aangeboden heeft Gerard de overstap gemaakt naar het kweken van vaste planten. Tegenwoordig nemen siergrassen 80 % van de totale collectie in beslag, het overige deel bestaat uit leuke vaste planten die bovendien goed combineren met siergrassen. Het aanbieden van mooie, grote planten in grote potten is een specialiteit van de kwekerij.

Gerard kweekte aanvankelijk alleen voor de handel maar sinds vorig jaar verkoopt hij ook aan particulieren, dit vooralsnog alleen op vrijdag en zaterdag. Het vermeerderen van de siergrassen gebeurd middels stekken, het stekken en oppotten is veel werk en wordt zodoende grotendeels uitbesteed. Een aantal siergrassen kunnen ook makkelijk worden gezaaid zoals Festuca, Carex, Elymus en Koeleria.

De laatste jaren zijn siergrassen enorm in populariteit gestegen. Ze zijn dan ook goed toe te passen in de tuin, in een vaste planten border maar ook als groep in bijvoorbeeld een strak plantvak. Siergrassen hebben een natuurlijke uitstraling en bewegen mooi in de wind. Veel siergrassen hebben bovendien een prachtige herfstverkleuring en behouden tot lang in de winter hun silhouet.

Eenmaal aangeslagen vragen siergrassen weinig onderhoud. Vanwege het mooie wintersilhouet is het af te raden siergrassen al voor de winter kort te knippen. Bovendien trekken de zaden vogels aan en vinden o.a. rupsen hun winterverblijf tussen het siergras. Siergrassen afknippen dient in het vroege voorjaar te gebeuren, net voordat de plant uitloopt. Knip de plant terug tot ongeveer 10 cm. Dit gaat makkelijk met een heggenschaar. Siergrassen delen kan in sommige gevallen al voor de winter, dit betreft de siergrassen van het koude seizoen, zoals Festuca, Carex, Stipa, Calamagrostis en Deschampsia.. Deze siergrassen lopen al vroeg in het voorjaar uit. De siergrassen van het warme seizoen lopen laat uit en mogen pas in het voorjaar gedeeld worden, zoals Pennisetum, Miscanthus, Molinia, Imperata en Panicum. Meer over siergrassen van het warme en koude seizoen en over verzorgingstips vindt u op de website: www.heinen-siergrassen.nl

De siergrassen top 10 van Gerard:

  1. Calamagrostis brachytricha, diamantgras
  2. Pennisetum viridescens, donkerbloeiend lampepoetsergras
  3. Deschampsia c. ‘Goldtau’, smele
  4. Briza media ‘Limouzi’, bevertjes- of trilgras
  5. Molinia ‘Heidebraut’, pijpestrootje
  6. Sporobolus heterolepis, geurt zoet
  7. Carex testacea, zegge, verkleurt naar oranje in de nazomer
  8. Miscanthus sinensis ‘Adagio’, prachtriet, mooie dwergvorm
  9. Stipa tenuifolia (tenuissima), vedergras
  10. Miscanthus purpurascens, prachtriet, verkleurt mooi, loopt vroeg uit

De moeite waard om eens te gaan kijken zeker als je het combineert met een bezoek aan het naastgelegen tuincentrum ’t Vaarderhoogt.
Adres kwekerij: Dorresteinweg 76a, 3763 LL Soest

Foto's: Modeste Herwig en Anneke Beemer