Menig tuinliefhebber heeft zijn hart al verpand aan de Helleborus, ofwel kerstroos. Dit komt mede door de bijzonder vroege bloei van deze plant. De bloei begint in februari en duurt tot in april.
Algemene gegevens
Latijnse naam: Helleborus foetidus
Nederlandse naam: Stinkend nieskruid, Zuid-Europese kerstroos
Lichtbehoefte: volle zon, halfschaduw
Hoogte: 25-50 cm
Bloeitijd: februari-april
Standplaats: humusrijke, goed doorlatende kalkhoudende grond.
Verzorging: planten in een ruim plantgat met bladaarde vermengd met wat kalk
Bijzonderheden: giftig
Een sterke vaste plant met diep ingesneden grijsgroen blad dat ook in de winter aanblijft. De kleine appelgroene klokvormige bloemen staan in hoge trossen boven het blad, ze zijn vaak al vroeg in de winter te zien.
‘Wester Flisk’ heeft opvallend roodgekleurde bloem- en bladstelen. Het donkerrode blad van de Helleborus foetidus ‘Sopron’ blijft lager en is minder gevoelig voor ‘natte voeten’.
Combineren
Het stinkend nieskruid is mooi in een natuurlijke beplanting onder bijvoorbeeld bladverliezende struiken zoals de Cornus alba ‘Sibirica’ en in combinatie met vroege bloeiers zoals Galanthus (sneeuwklokjes), Narcissus (narcissen), Primula (sleutelbloem), Pulmonaria (longkruid) of Trillium (drieblad).
Kwekerij
Hans Kramer van kwekerij De Hessenhof in Ede is een gerenommeerd kweker van Helleborus en heeft al meer dan 20 jaar een passie voor deze plant. De planten worden volledig op biologische wijze geteeld uit handbestoven zaad van geselecteerde moederplanten. Hierdoor ontstaan zeer sterke planten die een goede weerstand hebben tegen o.a. de gevreesde bladvlekkenziekte, ook het aanbod in kleur en bloemvorm is opmerkelijk te noemen.
Gespikkeld, driedubbel gevuld, abrikoos- of geelkleurig, zilverkleurig blad, rode bladstelen, ik noem maar wat. De planten worden aangeboden in grote potten en staan in een mengsel van speciale helleborusgrond, deze grond is eveneens bij de Hessenhof te koop.
Contactgegevens Kwekerij 'De Hessenhof':
Hessenweg 41, 6718 TC Ede
www.hessenhof.nl
De auteur van dit artikel, Anneke Beemer, is tegenwoordig ook op Twitter te volgen, zij twittert over alles wat groen is:
http://twitter.com/AnnekeBeemer