Amersfoort

Voortuinkeuringen 2019

Op 21 novemberj.l. vond de prijsuitreiking van de voortuinkeuring 2019 plaats. Hendrine Swellengrebel gaf een interessante presentatie van de genomineerde voortuinen.
Wethouder Kees Kraanen deelde de prijzen uit.
Derde prijzen waren er voor de tuinen
Marskramerstraat 2, Glazenierstraat 31, Gerstekamp 14
Tweede prijzen gingen naar de tuinen
Pastoor Pieckweg 12, Kerklaan 14, Molenweg 19a
De eerste prijzen werden uitgereikt voor de tuinen aan
Het Welvaren 58 , Kerklaan 8, Tolick 81
De hoofdprijs werd toegekend aan de tuin Het Welvaren 8

(Bovenstaande flyer werd verspreid om de inwoners van Hoogland te informeren over deze avond.)

Doel en werkwijze van de voortuinkeuringen

Groei&Bloei keurt al zo'n vijftig jaar voortuinen, in het hele land. In de beginjaren ging het er vooral om dat daardoor de woonomgeving meer fleur kreeg en mensen plezier in tuinieren zouden krijgen. Hoewel dat nog steeds een belangrijke doestelling is, is er een nieuwe bij gekomen.
Immers, groene tuinen dragen bij aan de leefbaar stadsklimaat. In warme zomers zijn wijken met veel groen koeler dan volledig versteende wijken. Bovendien zorgen groene tuinen voor een extra waterberging bij extreme regenval. 

In onze afdeling  is ook een enthousiaste groep vrijwilligers die tuinen keurt.
Dat doen ze drie keer: rond eind april, eind juni en eind september. Zo krijgen ze een goed beeld van de tuinen in de drie tuinseizoenen: voorjaar, zomer en herfst. Er wordt gelet op meerdere aspecten: beplanting, tuinontwerp, onderhoud, kleurgebruik, wintergroen e.d.
Eind april/begin mei vindt dus het eerste bezoek plaats. De eigenaren van tuinen die genomineerd worden krijgen hiervan bericht. Deze tuinen worden nogmaals bezocht in de zomer en in de herfst. Alle keren worden foto’s gemaakt en een scorelijst ingevuld.