Groei&Bloei-avond: 12 november, 20.00 uur
Frans van Bussel geeft een lezing over het belang van insecten voor de biodiversiteit.
We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt.
Bloemen zijn de meest spectaculaire delen van een plant, en ook de belangrijkste. Zij zijn het ‘bruiloftsorgaan’ van een plant. Diep in haar schoot zet het bestuivingsproces de vorming van zaden in gang.
Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod . Er worden heuse marketingtrucs gehanteerd in de vorm van allerlei specialisaties in bloemvorm, kleur, geur en bloeitijden en –ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.
Frans van Bussel
Voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO en voormalig directeur
NMC Zeist, Regionaal Centrum voor Natuur en Milieucommunicatie,
oud-voorzitter KNNV Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn,
IVN-Natuurgids en verhalenverteller